Alstroemeria

  Alstroemeria este originara in America de Sud, unde a fost descoperita de botanistul Klaus von Alstroemer în 1753 care a adus-o ulterior in Europa. In Chile si Brazilia se gasesc aproape toate speciile acestei flori, care acopera o paleta larga de culori: alb, galben auriu, portocaliu, roz, rosu s.a. Alstroemeria este asemanatoare cu un crin de mici dimensiuni si este cunoscuta si sub numele de crin Peruvian. Ea simbolizeaza prietenia si devotamentul, avutia si prosperitatea.



Orhideea

  Primele informatii despre aceasta floare vin din regiunile din jurul Marii Mediterane, unde floarea era cunoscuta inca din Antichitate.
  In secolul al XIX-lea, orhideea a devenit asociata cu clasa nobiliara. Colectionarii plecau in expeditii pentru a descoperi soiuri noi, recoltand cantitati uriase de plante. Efortul lor de a le gasi si culege a fost atat de intens, incat in unele zone orhideele au devenit rare sau pe cale de disparitie. Multe dintre orhidee au murit pe drum, si mai multe in mainile nepricepute ale cumparatorilor. Specimenele premiate erau vandute la preturi enorme, ducand la perceptia ca orhideea este o planta destinata doar bogatilor.   In prezent exista circa 25000 de soiuri de orhidee, fiind una din cele mai raspandite specii de plante.

Orhideea este un simbol al iubirii, frumusetii si farmecului, fertilitatii, rafinamentului, intelepciunii.



Crinul

  Crinii sunt printre cele mai vechi flori cunoscute. Planta era cultivata in scopuri medicinale dar si pentru ornament in Orientul apropiat si, mai tarziu, de greci si romani.
  Crinul simbolizeaza puritatea inca din Evul Mediu, iar florile de crin pot fi vazute in multe picturi ale Fecioarei Maria. Crinul este considerat si un simbol al fertilitatii: in vechile ceremonii ale casatoriei, femeile din Grecia purtau pe cap coronae de crini si spice de grau, simboluri ale puritatii si bogatiei.



Crizantema

  Crizantema isi trage numele din latinescul ,,chrysanthemum", care inseamna floare de aur – datorita aspectului initial al acesteia, desi astazi aceasta floare se gaseste intr-o paleta bogata de culori.
  Crizantemele sunt originare din Asia, cel mai probabil din China, unde erau cultivate inca din secolul al XV-lea i. Hr. Tot in China are loc si Festivalul Crizantemei, tinut anual in provincia Tonxiang. ,,Daca vrei sa fii fericit toata viata, apuca-te sa cultivi crizanteme” – spune un proverb chinezesc.
  Crizantema joaca un rol important si in cultura japoneza, unde este considerata simbol al soarelui. In Japonia floarea a ajuns in secolul al VIII-lea, iar imparatul a adoptat-o ca sigiliu imperial. Festivalul Anual al Bucuriei din Japonia este dedicat sarbatorii florii de crizantema.

In general, crizantemele sunt simbol pentru fericire, iubire, longevitate si bucurie.



Garoafa

  Garoafele isi au originea in Orientul Apropiat si au fost cultivate de mii de ani. Conform unei legende, garoafele au aparut din lacrimile varsate de Fecioara Maria pe drumul pe care Isus si-a purtat crucea. Garoafele simbolizeaza succesul, dragostea si caritatea. Ca si trandafirii si crinii, garoafele au fost asociate si cu miscarile politice. Astfel, Revoluţia Garoafelor din 25 aprilie 1974 in urma careia in Portugalia a fost instaurat un regim democratic a luat acest nume deoarece manifestantii au purtat garoafe roşii.



Gerbera

  Gerbera este una din cele mai populare flori din lume, alaturi de trandafiri, lalele si garoafe. Gerbera a fost descoperita in Africa de Sud, si numele sau provine de la naturalistul german Traugott Gerber. La sfarsitul secolului al XIX-lea cultivatorii englezi au dezvoltat numarul de culori pe care le poate avea aceasta floare. Astazi Olanda si Columbia sunt principalii exportatori de gerbera.

Gerbera simbolizeaza frumusetea unei vieti fericite, bucuria si recunostinta pentru viata care ti-a fost daruita.



Laleaua

  Lalele au crescut in stare de salbaticie timp de multe mii de ani, iar numele lor vine de la cuvantul turban. Incepand cu secolul al XVI-lea, lalelele au devenit florile preferate la curtea sultanului Imperiului Otoman. Domnia lui Ahmed al II-lea (1703-1730) a ramas cunoscuta in istorie drept Epoca Lalelelor. In Europa pasiunea pentru aceste flori a dat nastere “maniei lalelelor” – asa cum a fost cunoscuta speculatia cu pretul bulbilor de lalea care a avut loc in Olanda intre anii 1634 si 1637. In acea perioada, un bulb de lalea ajunsese sa valoreze cat o casa din Amsterdam. Lalelele simbolizeaza dragostea, fericirea si prietenia.



Lisianthus

  Lisianthus-ul este denumirea populara pentru Eustoma grandiflorum, o floare originara din preeriile Americii de Nord. In Europa floarea este mentionata in scrierile de specialitate de la inceputul secolului al XIX-lea. Abia in secolul al XX-lea lisianthus-ul a ajuns sa fie cultivat pe scara larga in Europa si Japonia.

Lisianthus-ul este simbol pentru o viata lunga si fericita,  al admiratiei pentru prietenia adevarata, al generozitatii.



Trandafirul

 

Trandafirii s-au nascut inaintea speciei umane. Cele mai vechi mentiuni despre existenta acestei flori, in China, dateaza de acum 5000 de ani. Confucius a notat ca in perioada vietii sale (anul 500 i.H.), trandafirul era considerat o planta extrem de rara si nobila, fiind folosita doar la curtera imparatului. Imparatul chinei detinea circa 600 de carti despre trandafiri. Primii care au adus trandafirul in Europa au fost negustorii greci si fenicieni. Potrivit lui Herodot, regele Midas a cultivat pentru prima data in Grecia aceasta planta. Ulterior, arta cultivarii trandafirilor a inflorit in Imperiul Roman, unde gradinari celebri au scris chiar carti despre aceste flori. Trandafirul a ramas emblematic pentru numeroase familii nobiliare. Este relevant faptul ca razboiul pornit in 1455, cunoscut si sub numele de "razboiului de 30 de ani", a fost numit si razboiul celor doua roze, deoarece cele doua case nobiliare adversare aveau drept simbol un trandafir: Casa de York era simbolizata de un trandafir alb, iar Casa de Lancaster de un trandafir rosu. Razboiul a dus la fost incheiat printr-o alianta intre cele doua case, bazata pe casatoria intre noul rege si urmasa Casei de York, fapt care a dus la aparitia unei noi embleme, rezultata din suprapunerea celor doi trandafiri.
  Pasiunea pentru aceasta floare a topit multe inimi. La inceputul secolului al XIX-lea, imparateasa Josephine a Frantei cultiva in gradinile sale nu mai putin de 2562 de tipuri diferite de trandafiri. Ulterior, trandafirul a ajuns sa fie apreciat in toate colturile lumii.
   Considerat cea mai populara floare din lume, trandafirul simbolizeaza dragostea, admiratia si aprecierea. Buchetele de trandafirii detin recordul absolut la vanzari, 50 de milioane de fire fiind daruite anual cu ocazia celebrarii Sfantului Valentin.

Inca din secolul al XIX-lea culoarea unui trandafir era aleasa pentru a reprezenta sentimentele pe care o persoana le nutreste fata de alta, astfel:

Rosu – simbolizeaza iubirea si respectul

Alb – puritate, inocenta, loialitate

Roz – admiratie; simbolizeaza gratia si eleganta

Galben – prietenie profunda; transmite bucurie si afectiune

[profiler]
Memory usage: real: 11010048, emalloc: 10673656
Code ProfilerTimeCntEmallocRealMem